miercuri, 15 mai 2013

Despre cea mai importantă problemă a României de astăzi. Când ar trebuie să fie Ziua Națională?!


   Am aflat recent despre un proiect al unor parlamentari conform căruia s-ar dori schimbarea Zilei Naționale a României de pe 1 decembrie pe 10 mai.

   10 mai are o semnificație specială pentru români, ȋn special pentru susținătorii monarhiei. Aceasta deoarece:1. la 10 mai 1866 a intrat ȋn țară Carol I, 2. la 10 mai 1877 s-a semnat proclamarea independenței României, iar 3. la 10 mai 1881 Carol I a fost ȋncoronat Rege. Tocmai din aceste motive a fost Zi Națională din 1877 până ȋn 1948. Atunci s-a ȋntâmplat ca ziua să fie mutată pe 23 august, o zi cu rezonanță istorică pentru ȋntreaga lume, nu doar pentru România. Ziua ȋn care românii, ȋn anul de grație 1944, unii dintre cei mai consistenți aliați ai Germaniei naziste, au ȋntors armele către Hitler, scurtând, conform specialiștilor, cu cel puțin 6 luni războiul. E drept că Ziua Națională a fost mutată “un pic” abuziv, cu niște T-34 la fiecare colț de stradă….Din 1948 până ȋn 1989 Ziua Națională a României a fost 23 august.

   După evenimentele din decembrie 1989, sărbătoarea națională a fost mutată pe 1 decembrie. De ce 1 decembrie și nu 10 mai? Pentru că românii s-au lăsat foarte ușor dezinformați de aparatul de propagandă stalinist, astfel ȋncât au crezut că regele Mihai a fost un trădător. Apoi istoria ( de astăzi, nu cea pe care o știe domnul traficant de arme, pardon, dl președinte) a demonstrat că Mihai n-a fost un trădător… Și astfel toți cei care-l huleau pe Majestatea Sa s-au ȋntors la 180 de grade și l-au simpatizat. Aceștia plus tinerii care ȋn ziua de azi văd ȋn monarhie o soluție și ȋn România interbelică un ideal.

   Time-out: Ce dacă ȋn România interbelică era o discrepanță incredibilă din punct de vedere economic, social și cultural ȋntre elită și celelalte pături sociale? Ce dacă Malaxa sau Auschnitt aveau averi uriașe iar omul de rând ȋși rupea spatele ȋn fabricile acestora pentru o juma’ de pâine pe zi? Era cultură dom’le! De aia erau 55 % din oameni analfabeți. End of Time-out

   Deci din 1989 ziua națională a devenit 1 decembrie. 1 decembrie 1918. De ce? Pentru că ȋn Primul Război Mondial peste 500,000 de soldați români și-au pierdut viața pentru a realize un vis. Care este acela? Cel al reȋntregirii neamului! După Basarabia și Bucovina, la 1 decembrie 1918 Transilvia a decis, conform principiului autodeterminării popoarelor aflat ȋn cele 14 puncte ale președintelui american Wilson, să se unească cu Patria Mamă. Pentru acest juma’ de million de soldați români, dar și pentru nenorociții (a se ȋnțelege “fără noroc”) pe care i-a omorât mareșalul Antoniu la Stalingrad (alt million?) și pentru toți ceilalți care au murit pentru acest vis (1877 sau 1989, alte momente nu ȋmi vin acum ȋn minte), se trece ȋn fiecare an pe sub Arcul de Triumf la 1 Decembrie!

  Eu nu sunt anti-monarhist, nu sunt nici comunist, nici uselist și nici (mai ales) băsist, sunt un tânăr entuziast istoric, care ȋn virtutea a ceea ce gândește și a cunoștințelor modeste pe care le deține, e de părere că Ziua Națională a României trebuie să rămână 1 Decembrie. Faceți din 10 Mai Ziua Independenței! Dar să o și predați ȋn școală, pentru ca viitoarele generații să afle că dau un grătar de 10 Mai pentru că: 1. ȋn 1866 un neamț a venit ȋn România să ne ȋnvețe cum să fim civilizați; 2. ȋn 1877 ne-am cucerit independența față de ăia de la care vine shaworma și 3. ȋn 1881 tot ăla rudă cu Ballack, Mesut Ozil și Podolski (?!) a crezut că ne-a civilizat și s-a proclamat Rege al nostru!
   
PS: Mă bucur că această problemă de ordin istoric este importantă pentru aleșii noștri. Ȋnseamnă că au rezolvat toate celelalte probleme ale României: toată lumea are loc de muncă, avem zeci de mii de km de autostrăzi, avem pensii pentru bătrâni și salarii mari pentru medici, profesori și polițiști ca să nu mai ia șpagă, avem alocații și burse pentru elevi și studenți pentru a face performanță, avem bani pentru cercetare, sport, tineret,etc... Avem pe Dracu’! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu