sâmbătă, 22 iunie 2013

22 iunie 1941: Ostasi va ordon, treceti Prutul... apoi Nistrul, apoi Donul, apoi Volga; apoi daca se poate si Tigru si Eufrat

     Dupa cum probabil stiu cei pasionati de istorie (sau daca nu sunteti pasionati de istorie, aflati de la mine), pe 22 iunie 1941 Adolf Hitler incalca pactul Ribbentrop-Molotov  de neagresiune intre Germania si Uniunea Sovietica si declanseaza Operatiunea Barbarosa. In aceeasi zi, conducatorul de facto al Romaniei, Ion Antonescu, aliat al Germaniei, declara razboi Moscovei, prin bine cunoscutele cuvinte "ostasi va ordon, treceti Prutul", cu scopul de a elibera teritoriile romanesti Basarabia si Bucovina de Nord, anexate de URSS cu un an inainte. 

     Pentru acest fapt este considerat de unii erou national, mare patriot si mare militar. Altii il considera un nazist si un criminal, de acelasi nivel cu Hitler si Stalin. Pentru cei din prima categorie, am o intrebare: pe langa 22 iunie 1941 sarbatoriti  si 30 august 1940, ziua in care prin Dictatul de la Viena aliatul lui Ion Antonescu, magyarul Horthy, a anexat la Ungaria juma de Transilvanie, printre care si Cluj, Oradea sau Targu Mures? 

     In timp ce noi treceam Prutul sa omoram evrei romani, rusi si ucrainieni sub pretextul ca eliberam tara - pretext spulberat de faptul ca granitele noastre au ajuns la Odessa iar soldatii nostri la Stalingrad - in Transilvania romanii, fie ei ortodocsi, catolici, evrei, pagani, zoroastrieni, erau exterminati de aliatii maghiari pe capete. 

      De ce a decis Maresalul sa ne unim cu Germania nazista si implicit cu Horthy, Mussolini si altii? Pentru ca era mare erou national? In opinia mea acest motiv este fals. Eu sunt de parere ca Antonescu dorea si el o felie de paine dupa razboi, convins fiind ca va fi castigat de Germania si va fi instaurata noua ordine mondiala a lui Hitler. Si istoria ne arata cat de bine a anticipat nea Nelu Mareselu ce avea sa urmeze...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu