duminică, 19 iulie 2015

Despre internshipul la guvern pe care l-am refuzat

Maine ar fi trebuit sa incep internship-ul platit la Guvernul Romaniei, unde am fost repartizat la Departamentul de Comunicare la Pensii, desi aplicasem pentru MAE. Ma rog, apreciez faptul ca au considerat ca sunt suficient de bun astfel incat sa imi dea un alt post. O sa fiu curios sa vad cine a intrat la Comunicare la Externe in locul meu.

Astfel, dupa aceasta relocare, dadusem interviu prin skype si sambata trecuta am primit raspuns ca sunt acceptat. Mmmok, super. Credeam ca voi fi acceptat pe ceva gen minim pe economie. Dialogul insa a fost ceva de genul:
-Si despre ce program e vorba?
- 8 h/zi.
-Siii cati bani?
-Pai nu veti fi platit, veti primi un bonus de 450 de lei.
-Ok, imi pare rau. Am un job mai bine platit si nu pot renunta... Multumesc pentru oportunitate.

Deci sa stau full time pe 450 de lei, 2 luni si sa renunt la un job mult mai bine platit? Nu mersi. Sa se bucure alti tineri de aceasta experienta. Oricum, un expert pe pedagogie a zis la conferinta la care am luat parte ca daca mai faci internship la 24 de ani, e nasol.

Cred ca asta e drama Romaniei. Pana la urma ideea presedintelui si/sau a premierului de a-si mari salariile (in contextul in care inaltii demnitari nu mai au voie sa faca altceva decat o cariera pedagogica, pt ca altfel ar intra in conflict de interese) este o idee buna, de principiu.

Dar in acelasi timp cred ca, daca se vrea aceasta marire de salariu pt ca statul sa fie mai performant, mai putin corupt, mai eficient, atunci remuneratia marita ar trebui sa porneasca de jos in sus. De la posturile de debutanti, de la consilieri cu experienta si tot asa. Si abia dupa ce maresti astora salariile, si te asiguri ca nu vor fura (adica tai pe capete daca se baga mana) abia atunci iti maresti tie salariul.

Altfel, tinerii valorosi (fara modestie falsa) nu se vor ridica din pat pentru minim pe economie la 8h/zi, cand pot castiga la o companie privata mult mai mult de atat. Iar cei care totusi incearca sa razbeasca "la stat" se vor plafona/plictisi foarte repede si la prima oferta valoroasa vor fugi mancand pamantul.

Si apropo, daca iar vad ca-s tot felul de baieti cu facultati pe-afara la internship, cand ne plangem ca avem somaj mare in randul tinerilor, I'm going HAM. No disrespect whatsoever pentru cei care iau burse in strainatate si sunt niste studenti extraordinari. Banuiesc ca oricum nu ar fi aplicat la internship la Guvernul Romaniei.

Sursa foto: forbes

PS: Cica banii care se dadeau pentru aceasta perioada ar fi fost anuntati de la inceput. My bad. Oricum, sunt foarte putini. Mai bine nu spuneti ca e "internship platit", ca va faceti de ras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu