duminică, 22 septembrie 2013

Pentru asta protestați? Serios?

      Să protestezi în România pentru piste de biciclete e ca un protest în Somalia pentru geci de iarnă. N-are sens! 
      Adică ok, într-o Românie ideală, unde doctorii și profesorii ar fi fost bine plătiți, unde șomajul ar fi fost la 1%, unde hoții ar fi fost la pușcărie și nu la guvernare (respectiv opoziție), poate ultimul lucru pentru care ar fi meritat să protestezi sunt pistele de bicicletă. 
      Din câte știu eu, există. Din câte am înțeles din partea protestatarilor sunt mult prea puține, iar dorința lor ar fi ca acestea să fie pe șosea, să nu se mai încurce ei cu bicicletele lor din fibră de carbon de mii de euro de pietoni. Astfel ei ar prelua rolul pietonilor și ar deveni un inconvenient pentru trafic.
      Când un oraș ca Bucureștiul e desenat comunist, pentru vreo 50.000 de mașini, iar numărul acestora depășește un milion, când nu sunt spații verzi, parcări, trotuare ca lumea iar șoselele sunt jalnice, voi vă hipstăriți și cereți piste de biciclete pe șosele? 
      M-am abținut de la o vreme să comentez despre Roșia Montana. Sunt total de acord cu neînceperea exploatării cu cianură în condițiile în care contractul arată atât de indezirabil pentru România. Și am oferit la început chiar și o soluție ( https://www.facebook.com/eduard.popa/posts/622109231154721 ) pentru protestatari. Evident, a venit cineva și m-a făcut o ”babă sfătoasă de 80 de ani”. Superb... Dar în continuare îl consider un protest util, iar presiunea trebuie să continue până când acel contract mizerabil ori e modificat ori nu va mai exista deloc. 
      Apoi înțeleg grija părinților de a ieși în stradă pentru eutanasierea câinilor maidanezi, și grija iubitorilor de animale de a se opune acestei probleme. Da, câinii fără stăpân nu au ce căuta pe stradă în același mediu cu oamenii și nu, nu ar trebui să-i omorâm în masă. Deci sunt de acord cu motivele ambelor proteste, pro și contra eutanasierii maidanezilor. 
      Acestea (Roșia Montana, câinii fără stăpân) sunt proteste legitime... Dar totuși, piste de biciclete? Când aveți arma la voi în mână și puteați protesta pentru salarii mai mari, pentru locuri de muncă, pentru burse mai mari și/sau mai multe studenților, pentru reclădirea digurilor de la țară să nu se mai nenorocească bătrânii în fiecare toamnă și primăvară, de ce nu chiar pentru a vi se spune adevărul la întrebarea: ”De ce ne vindem la preț de nimic americanilor?”, voi ați ales să protestați pentru mai multe piste de bicicletă, fraților? Asta e problema voastră? Credeți că dacă veți avea pe unde să pedalați, veți avea și ce mânca? Eu cred că o să vă ardeți caloriile mai repede și nu veți mai avea cu ce să le supliniți.
      Sau poate cei care nu au grijile de mai sus, au decis să iasă la pedalat azi pentru piste. Propun să li se dea voie să se plimbe pe Aeroportul din Băneasa. Tot nu mai are prea multe curse și într-un an sau doi se desființează. Bine, sunt sigur că au auzit de asta, dar e prea mainstream un aeroport ca să protestezi pentru el, chiar dacă șpăgile pentru terenul pe care stă acesta azi sunt poate la fel de mari ca cele de la afacerea aceea cu sătucul din județul Alba.  
    

Un comentariu:

  1. Te plimbi linistit pe trotuar ?
    Sunt biciclisti cu care nu ai vrea sa te intersectezi. Si crede-ma, numai hipsteri nu sunt aia. Nu se plimba cu 10 km/h pe ora. Aia de care zic eu merg si cu 40 in unele situatii. Nu cu cursiere de carbon. Cu biciclete cu care rupi brazi tineri. Daia de vreo 3m, de se impodobeste de Craciun. Si se merge pe trotuar. Si stiu sa mearga mult mai bine decat iti imaginezi. Asa ca data viitoare cand mergi pe trotuar si crezi ca biciclistul care vine spre tine e doar un biet hipster pune-ti intrebarea: " Sunt la fel de solid ca un brad ? ". Si da-te dracului la o parte si lasa aroganta asta de copil razgaiat. Deaia se protesteaza, ca sa nu facem din d'astia ca voi, pietoni tembeli, scobitori. Si pentru ca masinile fac acelasi lucru din noi. Este legea junglei si voi pietonii sunteti la capatul lantului trofic. La asta nu te-ai gandit, nu, vierme ? Data viitoare cand te iei de oameni ca protesteaza pentru ceva care aparent nu te afecteaza direct, gandeste-te de doua ori. S-ar putea sa te intereseze mai mult decat crezi. Si inainte sa zici ca e dreptul tau sa mergi pe trotuar si ca nu e problema ta, sa se descurce biciclistii, sa iti zic o chestie: nu da nimeni doi bani pe dreptul tau. Daca patesti ceva aminteste-ti ca sunt multi, rapizi si greu de identificat.

    RăspundețiȘtergere